De 1 Decembrie, popas in cimitirul Manastirii Sihastria

 In 1998, in noaptea de 1 spre 2 decembrie, s-a stins din viaţă,  la Manastirea Sihastria, jud Neamt, Parintele Arhimandrit Ilie Cleopa. Avea 86 de ani si era una din cele mai luminoasa, mai blande si mai neprihanite figuri ale ortodoxiei. Vorba sa plina de dragoste, rostita din adancul sufletului, „Manca-v-ar Raiul!” ramane unica intre expresiile ortodoxiei noastre. In cele doua odaite ale sale de la Sihastria, impregnate de aceasta trecere maiestuoasa si nezadarnica pe pamant, miroase a Duh sfant.

Odihna bunului Parinte este vegheata de falnici brazi, vrednici strajeri ai cimitirului manastiresc – adevarat panteon al credintei si curateniei spirituale moldave. Caci tot aici dorm un somn dulce si racoros marele duhovnic Paisie Olaru, marele carturar Ioanichie Balan, plecat la Domnul in noiembrie 2007, ieroschimonahul Onufrie Frunza, un parinte al tacerii, al lacrimilor si al meditatiilor duhovnicesti, Monahul Marcu, un parinte ce a patimit pentru convingerile lui religioase 18 ani de inchisoare si s-a invrednicit de multe cercetari si mangaieri dumnezeiesti, fratii Parintelui Cleopa, Parintii Gherasim si Vasile, primul facand mii de metanii si dormind intr-un sicriu pentru a avea pururea cugetarea la moarte, iar al doilea invrednicindu-se sa fie chemat la cele ceresti de insasi Maica Domnului. Apoi Protosinghelul Ioanichie Moroi, un parinte mult postitor si nevoitor, binecuvantat de Dumnezeu cu mari daruri, Parintele Paisie Nichitenco, un calugar simplu, invrednicit de Dumnezeu cu darul rugaciunii celei de foc a inimii, Parintele Irineu Protcenco, un om al rugaciunii interioare, al pacii si al tacerii, mare iconar din Ucraina, care si-a gasit linistea la Manastirea Sihastria, unde a atins apogeul creatiei sale, impodobind cu icoane minunate paraclisul manastirii si multi alti parinti care ne indeamna sa le urmam credinta, sa nu uitam ca suntem trecatori pe acest pamant.

sursa http://sihastria.mmb.ro/

Reclame

, , , , ,

 1. #1 by pr.Daniel on 2 decembrie 2010 - 4:52 pm

  Frumos scris..
  Eram elev in anul 2 al seminarului de la Manastirea Neamt, atunci cand Parintele Cleopa a plecat la cele vesnice. Imi aduc aminte ca am mers a doua zi, tot seminarul, aproape 200 de suflete sa ne luam ramas bun de la unul din cei mai mari duhovnici ai nostri. Era o iarna geroasa, cu multa zapada si linistea ce invaluise Manastirea Sihastria parca incremenise totul.
  Da, cimitirul Manastirii Sihastria este un loc sfant, ce adaposteste atatia mari duhovnici si sfinti stiuti doar de Dumnezeu, unde te gandesti mai mult decat oriunde, ce facem in aceasta viata, ce ramane bun in urma noastra. Iar brazii care vuiesc atunci cand bate vantul, fac sa ne cutremuram in intreaga noastra fiinta …
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si pomenirea lui sa fie vesnica.

 2. #2 by Camelia Tabacu on 2 decembrie 2010 - 6:16 pm

  Pr Daniel, multumesc din suflet pentru aceste vorbe curate si atat de frumoase.

 3. #3 by Cristian on 23 decembrie 2010 - 9:25 pm

  Drumul sufletului dupa moarte

  Part 1: http://www.youtube.com/watch?v=UfOOArgydC8

  Part 2: http://www.youtube.com/watch?v=QLicBwk5L7I

  Part 3: http://www.youtube.com/watch?v=_6pQ-QxjDgg

  Part 4: http://www.youtube.com/watch?v=fqG-lPPACMI

  asta e primul care l am terminat …dati mai departe … e aproape gata urmatorul ”Despre Ortodoxie” id ul meu e acelasi daca vreti sa vb legate de subiecte de genu…o seara placuta!

 4. #4 by Cristian on 23 decembrie 2010 - 9:26 pm

  cristi_mail_2010

 5. #5 by Cristian on 23 decembrie 2010 - 9:27 pm

  si inca ceva: nu le dau drumu pana nu mi le verifica duhovnicul meu …sa nu se inteleaga ca le fac de capu meu si atat…

 6. #6 by Camelia Tabacu on 24 decembrie 2010 - 9:07 am

  @ Cristian, multumesc! Superbe si cuvintele, si imaginile! Mi-au mers la suflet si pot considera ca pentru mine a venit deja Mosu’….Multumesc si Sarbatori Fericite!

 1. “Undi-i Parintili Ioanichii Balan?” – de Otilia Sava | Ziaristi Online

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: