Obsesia Herta Müller

De la o vreme Herta Müller s-a mutat, cu vorbele ei cu tot, cu cartile ei cu tot in creierii capului meu. De dragul ei si pentru un autograf am scris primul eseu din viata mea si m-am inscris la concursul „cartea cu autograf” de la dilemaveche.ro. Ma numar printre cei cinci castigatori si urmeaza sa primesc autograful doamnei care locuieste in cocul literaturii universale. Desi mi-a purtat noroc, nu am o prea mare simpatie pentru eseul cu pricina, asa ca n-am de gand sa-l postez…Mai bine o las pe doamna cu Nobel sa ne mai spuna o data din vorbele rostite la Ateneu:

Herta Müller: Dacă facem o comparaţie între România şi alte ţări est-europene cu acelaşi sistem politic – Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, chiar şi RDG – observăm că în mai toate ţările cei care au spus ceva au fost mai mulţi. În România, dacă vorbeşti despre disidenţă, n-ai ce să spui. N-a fost disidenţă organizată. Au fost doar cîteva cazuri individuale – Radu Filipescu, preotul Calciu-Dumitreasa, la vremea sa Paul Goma… Au fost lăsaţi singuri. Cine i-a sprijinit? În alte ţări au fost mişcări disidente, au existat scrieri samizdat. În România – nimic. Cine a ridicat capul a fost lăsat singur. Cînd stăteam în Timişoara, a venit un preot de la biserica ortodoxă ca să adune bani, suna la toate uşile. A venit să ceară taxa pentru biserică; i-am răspuns: „Să mai veniţi la mine doar cînd o să adunaţi bani pentru preotul Calciu“. A fugit! Nici n-a aşteptat liftul. De la etajul V, a luat-o la fugă de frică – parcă cine ştie cine ar fi apărut în faţa lui. Acum ştim şi ce a făcut Biserica. Să comparăm cu Polonia sau cu RDG, unde existau mişcări în Biserică, iar Biserica a căutat să rămînă integră. Sigur, în Biserică au fost introduşi şi spioni – dar asta pentru că se ştia că în biserici aveau loc întîlniri ale disidenţilor. Nu e constatarea mea pentru că sînt rea. E adevărul. Eu ce să fac? 

Gabriel Liiceanu: În România v-aţi simţit disidentă? 

Herta Müller: Nu. Am fost normală. „Disident“ este un cuvînt care ţi se aplică din afară. Eu am vrut să trăiesc normal, să nu fac lucruri pentru care nu pot să răspund, mi-a fost greaţă de toată funcţionărimea de partid, de toate nulităţile pe care le-am văzut în fabrică, la şedinţe… Şi cînd erai în magazin sau te duceai la poştă ori să plăteşti curentul electric – toţi îi tratau pe oameni ca şi cum ar fi, mă scuzaţi, ultimul căcat. Pe mine asta m-a durut. 

Gabriel Liiceanu: Ne-a durut pe foarte mulţi şi am simţit foarte mulţi această greaţă. 

Herta Müller: Asta este cauza pentru care n-am putut altfel. Eu n-am făcut nimic: doar n-am mai suportat şi le-am spus că nu vreau: „domnilor, mi-e greaţă de voi“. Ce să fi făcut altfel? Nu aş fi putut să mă pun în serviciul unei societăţi de care îmi este greaţă. Mi-a fost milă de oameni. Am lucrat şi la fabrică – am avut norocul sau nenorocul să ajung acolo unde cei mai mulţi intelectuali n-au ajuns. Tot dîndu-mă afară de peste tot şi trimiţîndu-mă de acolo, am ajuns în locuri unde am putut afla cele mai multe lucruri care-i privesc pe oamenii normali. Era să disper cînd am văzut condiţiile lor de viaţă: în fabrică, hala unde lucrau nu avea geamuri, era frig, ei munceau la bandă, ca să vină la lucru se sculau la 4 dimineaţa pentru că locuiau la ţară, trebuia să bea ceva de dimineaţă ca să reziste şi să nu le îngheţe mîinile, se întrerupea curentul, stăteau toată ziua acolo „ca să facă planul“… Dar planul era problema cînd regimul îşi bătea joc de oameni? Văzînd toate astea, sigur că m-am certat: cu directorul, cu portarul – care era arogant –, m-am certat cu fiecare, în fiecare loc unde mi se părea că situaţia nu e în ordine… 

Gabriel Liiceanu: Dar asta ni s-a întîmplat mai multora…

Herta Müller: Trebuia să vă enervaţi! De ce nu v-aţi enervat? Eu m-am enervat toată ziua şi asta a fost tot. Iar securiştilor nu le-a convenit asta… 

Gabriel Liiceanu: Să ştiţi că eram nervos şi trist, la rîndul meu… Ce vreau să spun cu asta? Cînd puneţi în discuţie neangajamentul politic într-o societate totalitară, dumneavoastră, care aveţi darul de a judeca cu concretul şi de a imagina de fiecare dată situaţii individuale, trebuie să vă imaginaţi că mulţi dintre noi am trăit, fiecare, aventura lui într-o societate de acest gen, reuşind să trecem pe malul celălalt nu întotdeauna întinaţi. Dacă fiecare dintre noi începe să-şi spună povestea – şi unii au făcut-o deja – atunci lucrurile nu arată atît de simplu cum pot să pară uneori. Despre acest tip de scriitor angajat, care nu şi-a murdărit cuvintele, aţi folosit la un moment dat cuvîntul Mitläufer – „omul care merge laolaltă cu ceilalţi, cu puterea, umăr la umăr“. Dumnezeule! Dacă asemenea oameni ca noi… 

Herta Müller: Daţi-mi voie să interpretez cuvîntul… Mitläufer nu înseamnă că „merge cu puterea“. Înseamnă că „merge pe neobservate ca să nu aibă probleme“. Dar nu „umăr la umăr cu puterea“. 

Gabriel Liiceanu: Credeţi că cei care – repet – şi-au respectat raportul cu limba, care nu au intrat în ecuaţia zdrobirii limbii, care nu au împrumutat limbajul oficial niciodată sînt „cei care au trecut neobservaţi“? Nu credeţi că fiecare carte – curată, bună, minunată – care s-a născut în acel timp era un mod de a spune „nu“ lumii în care trăiam? 

Herta Müller: Nu. Era un mod de a se eschiva. Eu nu învinovăţesc pe nimeni – doar pe cei care au făcut într-adevăr literatură „de comandă“ şi urlau cuvintele ideologice în jurul lor, dar ceea ce vreţi dumneavoastră să laud mi se pare prea puţin. 

Gabriel Liiceanu: N-am vrut să lăudaţi, am vrut să nu acuzaţi. 

Herta Müller: Este o modalitate de a rămîne onest personal. Dar era prea puţin, nu era ceva împotriva dictaturii. Era ceva personal – că nu te-ai murdărit. Dar nu era ceva care să deranjeze clanul de ceauşişti şi securişti care erau peste tot. Cred că dacă ar fi fost foarte mulţi cei care ar fi deranjat această dictatură, ea nu ar fi putut să devină tot mai sinistră… Pînă la urmă, nimeni din toată Europa de Est nu a umblat cu maşina de scris la Miliţie cum trebuia să mergem noi în fiecare an şi să cerem permis pentru folosirea maşinii de scris… 

Sursa: dilemaveche.ro

, ,

 1. #1 by L. on 11 noiembrie 2010 - 10:02 am

  Bravo, felicitari! Dar da-ne si eseul ca ne-ai facut curiosi 🙂

 2. #2 by Camelia Tabacu on 11 noiembrie 2010 - 7:11 pm

  Mersi! Ma mai gandesc :). Stai sa primesc intai autograful sa vad pentru ce am muncit :))).

 3. #3 by tanase marian on 24 decembrie 2010 - 6:02 pm

  invidie,invidie murdara invidie,.asta simtiti excelente voastre,.traim antr o lume total diferita an murdaria ei dragi ,,x,y,z.,, nu va mai pronunt numele,.pentru orice meserie culeasa an acesta lume trebuie sa ai har divin,. caci este o conditie ,,sine qya non,,,ancetari asadar cu ifose de mai creatori an sarmana literatura romana,……… sa analizam putin mai an detaliu,….. simtul german are o anumita valoare de necomparat,. este aceasta doamna a romaniei o valoare de necontestat , premiul ,,nobel,, se castiga cu un aviz distinct si unic an valoarea sa acela al creatorului divin an aceasta lume si fada a majotitatii ei,……….. poti fi orice pe aceasta lume daca nu ai si har daruit de creator zadarnice sunt toate,….. mie de pilda acum sase ani la un accident vascular grav, un medic de la spiyalul militar al ministerului de interne gasit beat an cabinetul institutiei militare postdecembriste si fara de dumnezeu ,i a spus sec fara sa se apropie de mi mine,,ala daca are creierul inflamat vine alta data,,…………..iar mai recent acum trei luni , datorita unei recaderi a bolii total netratata corect, am vizitat clinica fundeni ,,nu puteam dealtfel ca si acum sa merg,, iar un derbedeu medic bolnav psihic ,.m a dat afara an strada deci dat afara an strada cand i am raportat drama mea de la spitalul ministerului de interne,…. o sa l cheme si pe el intelectualul bolnav si murdar vreodata an fata lui dumnezeu care o sa l antrebe ,,de ca daca eu am avut grija de tine si ti am dat sub juramant o diploma de ce ti ai batut joc de acest om grav bolnav,….,…………………………………au fost acesti medici betivi sau bolnavi psihic,clone sinistre ale dr.mengele asasinul nazist an serie al istoriei,…………………. privitor la tema de fata so salutam cu respect pe eroina noasdtra nationala excelenta sa doamna herta muler ,pentru insemnul divincastigat , si acum an prag de sfanta sarbatoare sa i uram cel mai sincer si curat,,la multi ani,,………………… cu resoect doamna a culturii romanesti adusa la apogeu,………nihil sine deo,………………………..

 4. #4 by tanase marian on 24 decembrie 2010 - 6:05 pm

  excelentele voastre cer scuze pentru scrisul dificil ,,nu agramat,, am asadar o disfunctie neurologica datorata acelui,,a. v. c,, amintit,.cu respect nultumesc pentru antelegere,.sanatate va urez,.nihil sine deo,………

 5. #5 by tanase marian on 28 ianuarie 2011 - 12:49 pm

  excelentele voastre ca si o concluzie,,.traim antr o tara murdara,. LATRAM ZILNIC NEPLACERILE NOASTRE SI ABSOLUT NIMENI NU LE IA AN SEAMA,……… ESTE O RUSINE NATIONALA,,……. astfel faptul ca la un caz grav un medic mi a spus,,ala daca are creierul inflamat vine alta data,,…………….sau ca un medic derbedeu m a dat afara an strada din spitalul poporului numit fundeni ,.trebuia an virtutea acestor fapte unice sa demisioneze ministrul sanatatii ansusi dintr o tara demovrata ,.dar aici condic numai hoti si emit numai baliverne,……………….. RUSINE ROMANI RUSINE ROMANIE,,……………….CINSTE ADEVARATILO EROI,………….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: